Turun kevät

Timo Lappalainen
57 sivua
Enostone 2024
ISBN 9789523991163
Olen runoudentutkimukseen ja ekokritiikkiin erikoistunut filosofian tohtori ja kirjallisuudentutkija Helsingin yliopistosta. Kriitikkona olen kiinnostunut erityisesti ihmisen luontosuhdetta, ympäristö- ja eläinaiheita käsittelevästä runoudesta sekä yhteiskunnallisiin teemoihin nivoutuvasta lyriikasta. Suhtaudun kuitenkin innolla runouden lajiin ylipäätään ja syvennyn uteliaisuudella kaikenlaisiin runoteoksiin.

Topografisella runoudella tarkoitetaan antiikista juontavaa ja romantiikan aikana kukoistanutta lyriikan lajia, joka keskittyy tietyn maantieteellisesti tunnistettavan paikan kuvaamiseen ylistävään ja rakkaudelliseen sävyyn. Timo Lappalaisen neljäs runoteos Turun kevät on eräänlainen 2020-luvun variaatio topografisesta runoudesta, mutta pastoraalisen ylistyksen sijaan teos rakentuu lakonisen havainnoivista kaupunkirunoista. Niissä puhuja tarkastelee Turun vuodenaikoja ja maisemia aurinkoisesta Biolaaksosta syksyiseen Kuralan siltaan raukealla, arkisiin yksityiskohtiin tarkentavalla katseella, joka huokuu  kiintymystä monisäikeiseen kotikaupunkiin.

Turkulaisia paikkoja ja paikannimiä vilisevissä runoissa sekoittuvat tenhoavasti lähiöestetiikka ja koruton idyllisyys, joita Turku sisäänsä sulkee: ”Kuralan kylämäeltä / alkaa Aurajokilaakson / viljaisa rauha. / Autolaumojen vauraat peltikuoret / surisevat lakkaamatta / kulttuurimaiseman läpi.” Hieman dekadenttina taiteilijahahmona näyttäytyvä runojen puhuja kulkee ympäri kotikaupunkiaan ja poimii mukaansa aistivoimaisia tuokiokuvia, välillä myös leikkipuistoon jääneen Karhu-tölkin, jonka taloudellisen arvon hän osaa täsmällisesti kertoa.

Lappalaisen säkeiden kauneus piilee tavallisen ja taivaallisen kohtaamisessa, banaalin ja lyyrisen viitepisteissä, joita puhujan kotikaupungissa riittää. Ei-inhimillinen luonto ja urbaanin elämän jäljet lomittuvat toistuvasti runojen ympäristöissä, joihin niin rusakot ja rehottavat rikkaruohot kuin supermarketit ja valtatien kohina kuuluvat. Teoksen loppupuolella runojen maantieteellinen viitekehys laajenee, kun puhuja poikkeaa  Helsingin kautta Viroon ja Prahaan, joissa hän kokee haikeaa nostalgiaa.

 Kirjan viimeisillä sivuilla palataan takaisin Turkuun, jonka tuttua maisemaa uhkaa tuho: ”Skanssin kolmion hopeinen filigraanityö on sulanut pois ja metsä on saanut rakennustuomion.” Kytevistä muutoksista huolimatta Turun keväästä löytyy juureva kodin tuntu, joka  laajenee kattamaan koko karheankauniin kaupungin. Lappalaisen teos on kaunokirjallisilta keinoiltaan konstailematon mutta rakentaa vähäeleisen sykähdyttävää paikallisrunoutta, jota luettuaan tekee mieli hypätä junaan ja matkustaa tunnelmoimaan valossa kylpevän Aurajoen äärelle.

Olen runoudentutkimukseen ja ekokritiikkiin erikoistunut filosofian tohtori ja kirjallisuudentutkija Helsingin yliopistosta. Kriitikkona olen kiinnostunut erityisesti ihmisen luontosuhdetta, ympäristö- ja eläinaiheita käsittelevästä runoudesta sekä yhteiskunnallisiin teemoihin nivoutuvasta lyriikasta. Suhtaudun kuitenkin innolla runouden lajiin ylipäätään ja syvennyn uteliaisuudella kaikenlaisiin runoteoksiin.

Kommentit kritiikkiin

Vastaa


helmiHelmeen taittavat teokset ovat tekstimassaltaan kevyitä, pelkistettyjä ja vähäeleisiä, minimalistisia.
runsaudensarviRunsaudensarvi-luokituksen puolelle menevät teokset ovat tekstimassaltaan runsaita, monisanaisia ja maksimalistisia.
monoliittiMonoliittiteos on muodossaan ja aiheissaan visusti pysyttelevä runoelma.
kaleidoskooppiKaleidoskooppi koostuu keskenään erilaisista runoista, joilla ei ole yhtä aihetta tai muotoa.
toimijaToimiva puhuja on maailmansa aktiivinen, henkilöhahmomainen osa, joka vuorovaikuttaa ympäristönsä kanssa.
kertojaKertova puhuja on kuvailemansa ulkopuolella – hän on pelkkä havainnoija, jonka läpi maailma virtaa.
ikimetsäIkimetsä-luokitellun teoksen kieltä, sen kielikuvia ja huomioita, hallitsee luonto; kallio, kidukset, valon välkehdintä lehvistön läpi kun tuulee.
kävelykatuKävelykatumainen teos pitää kielensä ja kuvastonsa kiinni urbaanissa - teollisuuden, lähiöiden ja asuntojen artefakteissa.
hah!HAH!-kategorisoiduissa teoksissa painottuu hah-kokemus. Ne kuplivat sitä.
hmm...HMM…-kategorisoiduissa teoksissa painottuu hmm-kokemus. Ne johdattelevat siihen.