P. Puntarpää

Dandyiltain tarinoita
80 sivua
Bokeh 2023
ISBN 9789527501139
Tällä palstalla keskustellaan vaihtuvista teoksista Runografin kriitikoiden kanssa. Tervetuloa mukaan!

Käy flaneeraamaan Runografin kriitikoiden kanssa Dandyiltain hämärään!  Saara Laakso ja Carlos Lievonen availevat pseudonyymikirjailija P. Puntarpään kirjan sivuja ja nauttivat askartelun lomassa vuosikertarunouden makuvivahteista.

Tällä palstalla keskustellaan vaihtuvista teoksista Runografin kriitikoiden kanssa. Tervetuloa mukaan!

Kommentit kritiikkiin

13 vastausta artikkeliin “Kritiikin luonnostelua keskustelun pohjalta”

  1. Saara Laakso sanoo:
    Täytyypä ottaa jokin kirjeveitsen tapainen kirjastolle mukaan, käsittääkseni Dandyiltain tarinoita on vanhaa tapaa noudattava, sivut eivät siis ole lehteiltävissä.

    Tätä kirjaa hypistellessä tulee mieleen kaupunkikartta, sellainen pehmeä ja paksu, auki ja kiinni taiteltava. Kansiliepeet voi avata pieneksi julisteeksi, karikatyyrimäisen kuvan nimi on ”Humming-birds or a Dandy Trio”.

  2. Carlos.L sanoo:
    Itsekin ihastuin jo kuoreen ja itse esineeseen. En ole tuntenut samaa avatessani kirjapakettia sitten Elsa Töllin Fun Primaveran, jonka kirjekuori oli täynnä glitteriä ja sisälsi tekijän käsinkirjoitetun kiitoksen.

    Itse nidettä tutkin myös tarkkaan. Kun karttamaisesti taiteltavan kansipaperin poistaa, paljastuu alta ruskeakantinen kirjanen, joka näyttää vähintään 60 vuotta vanhalta julkaisulta. Vain paperin laatu rikkoo klassisen vaikutelman. Toimistopaperia muistuttavien arkkien käytöllä on varmasti oma syynsä, mutta itse en keksi ainakaan esteettistä sellasta. Ehkä jonkinlainen viittaus zine-kulttuuriin tai rappiollisuuteen?

    Erikoisinta 2020-luvulla ilmestyneessä teoksessa ovat kuitenkin ehkä avaamattomat sivut. Kirjaa ei tosiaan saa siististi luettua ilman kirjeveistä. Valinnan on täytynyt olla tietoinen ja harkittu. Millaisia ajatuksia taitellut sivuarkit herättivät? Entä miten ryhdyit avaamaan sivuja?

  3. Saara Laakso sanoo:
    Askarteluvelvoite tuo lahjan avaamisen jännitettä! Avasin sivuja lukemisen edetessä ja käsityö merkitsi ennen muuta taukoa runojen maailmasta. Edellinen teksti oli osin unohtunut kun seuraavan ääreen pääsi. Avaaminen korosti runosivujen erillisyyttä. Tällainen lukutekninen juttu vaikuttaa kokemukseen voimakkaasti, mietin että sen mahdollisuuksia soisi hyödynnettävän enemmänkin runoteoksissa.

    Nimessä mainitaan tarinat. Runot ovat kuitenkin enimmäkseen preesensissä ja muisteloiden makua ei juuri onneksi ole. Luin tätä mosaiikkina, joista hahmottuu erään pojan ja nuoren miehen mieli. Miten nää runot hahmottui sulle?

  4. Carlos.L sanoo:
    Modernismi tuntuu merkittävältä vertauskohdalta, sillä teos kokeilee modernismin hengessä. Se koettelee menemättä liian pitkälle, melkein turvallisesti. Se fragmentoi kerrontaa, mutta kokemus on keskiössä. Esim. nimetön runo sivulla 13 on eräänlainen tietoisuuden kuvaus. Kaoottinen maailma jäsentyy havaitsijan havaintojen ympärille, mikä on etenkin postmoderniin verrattuna äärimmäisen modernistinen tapa lähestyä jäsentymätöntä/kaoottista nykymaailmaa.

    Teos on hieman vanhanaikainen myös rakenteellisesti, sillä se koostuu joukosta otsikoituja ja itsenäisiä runoja toisin kuin monet uudemmat runoteokset. Ovatko runot näitä dandyiltain tarinota, vai onko nimi mielestäsi abstraktimpi tapa hahmottaa runojen sisältö?

  5. Saara Laakso sanoo:
    Meinaatko sillä tavalla vanhanaikainen, että vähän ummehtunut? Tähän joudutaan nyt odottamaan vastausta, koska siirrymme lomille. Palataan asiaan elokuussa siis!
  6. Carlos.L sanoo:
    En usko, että vanhanaikaisuutta tarvitsee sinänsä arvottaa, vaikka siinä on kieltämättä vähän negatiivinen klangi. Minusta vanhalla leikitellään tässä joka tapauksessa taitavasti. Onhan kyseessä jonkinlainen muisteluteos, jonka tekijä vaikuttaa Viggo Wallensköldin loppusanoissaan käyttämän imperfektin perusteella edesmenneeltä. Vanhanaikaisuus voi siis tässä mielessä olla jopa positiivista.
  7. Saara Laakso sanoo:
    Nimi antaa minusta väärän mielikuvan runojen olemuksesta. Eiväthän ne ole mitään sikarikerho-muisteloita. Ennen kun aloin lukea, pelkäsin että tämä teos avautuu vain lukijalle, joka on jotenkin sisällä dandykulttuurissa. Runot yllättivät, niistähän välittyy elävä arkikokemus: Kuolaavat rännit, majaleikit ynnä muu kodikas ja vähäeleinen. Teoksessa ei ole keikarointia nimeksikään.
  8. Carlos.L sanoo:
    Tyylistä tulee paikoin mieleen Pentti Saarikoski tai Arto Melleri, eikä välttämättä edes boheemiuden takia, paitsi jos boheemius on vahvasti sukupuolittunutta.
    Teoksessa on tosiaan ainakin vahvaa miehistä energiaa. Armeijajuttuja, sotaleikkejä ja isäsuhteen käsittelemistä. Munat mainitaan pariinkin kertaan.
  9. Saara Laakso sanoo:
    Eikös tässä ole Saarikoski-viittauskin: ”Katselin Puskinin pään yli ulos” (s. 21). Teos kuvaa poikien maailmaa ja löytyypä siitä kohta, jossa puhujaa luullaan tytöksi, eikä se ole hänestä yhtään kivaa. Maja- ja sotaleikkejä kuvataan sisältäpäin, kuin kukaan ei katsoisi. Harvoin pikkukoululaiset ovat runojen keskiössä, se on minusta tässä virkistävää. En ole sitä Matias Riikosen Mataraa vielä lukenut, mutta Kritiikin uutisten haastattelussa Hannele Salminen mainitsee sen tätä teosta puidessaan (https://www.kritiikinuutiset.fi/2024/02/29/kirjanen-kuin-taideteos-antti-nylenin-p-puntarpaan-dandyiltain-tarinoita/).

    Teoksen kuvastossa vilahtelevat lihakauppa ja kyltit, kuten ”KANSANJALKINE”. Ne ovat kadonneet katukuvasta, mutta edustavat minulle kohtuullisuuden aikakautta, sitä kun kuluttaminen oli pienimuotoista, raaka-aineet arvokkaita ja kellään ei ollut kiinalenkkareita. Dandyiltain tarinat on kirjaesineenäkin tällaisen vanhan meiningin jatke. Siinä missä Kansanjalkinetta ei enää ole, ei myöskään ole tällaisia kirjoja joiden sivut pitää erikseen avata.

  10. Carlos.L sanoo:
    Painojäljen epätasaisuus ja kopiopaperin häikäisevä valkoisuus luovat jännittävän kontrastin. Minusta siinä törmäävät kaksi täysin erilaista ja eri aikakausiin kuuluvaa halpaa. Yhdessä ne luovat omanlaisensa, hieman anakronistisen sekoituksen. Kaksi miinusta voi ehkä yhdistää plussaksi.

    Joistain kohdin teksti on haaleampaa, mikä johtuu varmasti vain painotekniikasta. Laserprintteri on ikään kuin liian kaukana tulevaisuudessa. Paikoin epätasainen jälki synnyttää kuitenkin osuvia metatekstuaalisia ulottuvuuksia. Mieleen tulee Jouni Teittisen Sydäntasku (Poesia 2019), jossa tekstin haalistumisella havainnollistetaan muistaakseni unohtamista. Omassa kappaleessani painomuste on esim. tarttunut huonommin säkeessä: “Että sen oli ikävä minua”. Ikävä on tässä poissaolon merkkinä, aivan kuten mustekin.

  11. Saara Laakso sanoo:
    Kirja ja sisältö keskustelevat tosiaan luontevasti. Kaksi erilaista aikaa on Dandyiltain tarinoiden lukemisessa läsnä. Teos ei vaivuta lukijaa 70-luvulle eikä 1700-luvulle, kuten kannesta voisi luulla, vaan houkuttelee vuorottelemaan läsnäolevan askartelun ja runojen todellisuuden välillä.
  12. Carlos.L sanoo:
    Sanoit leikanneesi sivut auki vähitellen lukiessasi. Minä tein päinvastoin: avasin mahdollisimman monta kerralla ja halusin pitää lukemisen lukemisena. Lähestyimme siis ehkä kirjaa eri aikakausien ehdoilla. Sinä luit nykylukijana, poikkeuksellista ja harkittua keinoa kunnioittaen; minä taas luin kuin “aikalainen”, ohittaen materiaalisen keinon, joka ei aikoinaan ollut poikkeuksellinen. Ja tähän saisi vielä toisenkin metatason: vaikka sinä lähestyit teoksen poikkeuksellista piirrettä kunnioittavammin ja sait siitä erityisen osallistuttavan lukukokemuksen, niin minä ehkä pääsin materiaalisuudesta piittaamatonta lukijaa larpatessani kokemaan jotakin omasta ajastamme täysin poikkeavaa. Kiinnostaisi ehkä vielä tietää, miten lukukokemus muuttuu, kun palaat jo avattuun teokseen uudelleen?

  13. Saara Laakso sanoo:
    Ekalla kerralla oli se tunne, kuin olisin löytänyt aikakapselin, jotakin löydettäväksi tarkoitettua ja erityistä. Toinen kerta oli laimeampi. Muutamat yksittäiset tekstit koskettivat edelleen kovasti. Sivuilla 29-31 piirretään esiin merkityksellinen suhde isään ja valtava suru, jonka isän pois muuttaminen molemmissa nostattaa. Sitä on melkein järkyttävää lukea, vaikka kaikki se ilmaistaan lyhyesti ja kesäisessä säässä.

Vastaa


helmiHelmeen taittavat teokset ovat tekstimassaltaan kevyitä, pelkistettyjä ja vähäeleisiä, minimalistisia.
runsaudensarviRunsaudensarvi-luokituksen puolelle menevät teokset ovat tekstimassaltaan runsaita, monisanaisia ja maksimalistisia.
monoliittiMonoliittiteos on muodossaan ja aiheissaan visusti pysyttelevä runoelma.
kaleidoskooppiKaleidoskooppi koostuu keskenään erilaisista runoista, joilla ei ole yhtä aihetta tai muotoa.
toimijaToimiva puhuja on maailmansa aktiivinen, henkilöhahmomainen osa, joka vuorovaikuttaa ympäristönsä kanssa.
kertojaKertova puhuja on kuvailemansa ulkopuolella – hän on pelkkä havainnoija, jonka läpi maailma virtaa.
ikimetsäIkimetsä-luokitellun teoksen kieltä, sen kielikuvia ja huomioita, hallitsee luonto; kallio, kidukset, valon välkehdintä lehvistön läpi kun tuulee.
kävelykatuKävelykatumainen teos pitää kielensä ja kuvastonsa kiinni urbaanissa - teollisuuden, lähiöiden ja asuntojen artefakteissa.
hah!HAH!-kategorisoiduissa teoksissa painottuu hah-kokemus. Ne kuplivat sitä.
hmm...HMM…-kategorisoiduissa teoksissa painottuu hmm-kokemus. Ne johdattelevat siihen.