Marjatta Lehtovirta

Kävelen joen väärää puolta
97 sivua
Warelia 2021
ISBN 9789525940930
Olen filosofian väitöskirjatutkija ja kirjoittaja. Kirjallisuuskriitikkona olen kirjoittanut eritysesti runoista ja esseistä, mutta kirjoitan myös fiktiosta ja tietokirjallisuudesta.

Marjatta Lehtovirta tarkastelee esikoisrunoteoksessaan ihmisen, ajan ja maailmankaikkeuden välisiä suhteita. Kävelen joen väärää puolta kuvaa niin lapsuudenmaisemia kuin pyhiinvaellusmatkojakin. Kokonaisuutena teos asettuu omaelämäkerrallisen runouden piiriin.

Runoteos on jaettu seitsemään osaan. Osia edeltää nimetön runo, eräänlainen lukuohje: ”Herätä sanojen taakse // Istua kaneliomenapuun alla / maistaa punakeltainen kosmos”. Säkeet avaavat teoksen keskeisiä teemoja kuten kokemusta oman itsen ja maailmankaikkeuden yhteydestä ja taiteen merkityksellisyydestä. Kokoelman keskiössä ovatkin taide sekä henkiset ja mystiset kokemukset, ”joen väärä puoli”: ”Kerskua loitsijan lailla // Yhtyä silkkihaikaran riemuun / Upota punarinnan lauluun // Avata silmät”.

Kuten näkyy ja kuuluu, Lehtovirran tekstit nojaavat värikkäisiin runokuviin. Usein tämä pätee kirjaimellisesti: ”Nainen hymyilee / jaloissa keltaiset ruusut / tähdet pirstoutuvat vyöksi / pohjoinen sataa valkoisen viitan”. Runot eivät ole eteerisen hienovaraisia, mutta tämä ei välttämättä ole moite. Lehtovirta luo vertauksia ja metaforia taidokkaasti ja osaa kiinnittää laajemmat havainnot todellisuuden ja tietoisuuden luonteesta konkreettisiin huomioihin. Hän taitaa hyvän kirjoittajan keskeisen taidon, jossa on katsottava toisaalle nähdäkseen, mitä on edessä: ”Oudot eukot, noita ja nunna, hihkuvat / läpsyttävät tossuja taivaan heinikolla / tanssivat”. 

Kokonaisuutena teos on esimerkki poikkeuksellisen taidokkaasta omaelämäkerrallisesta runoudesta, jota ihmiset usein kirjoittavat muun elämänsä ohella tai aktiivisen työuransa jälkeen. Keskiössä ovat havainnot siitä, miltä maailma ja sen tapahtumat näyttävät tai tuntuvat; runouden perusaines, kieli ja sen soinnit, jää sivuun. Lehtovirta kuitenkin osoittaa, että kirjoittajan ei tarvitse olla kielen mestari luodakseen runoutta, joka välittää innokkaalle lukijalle jokapäiväisen elämän käännekohtia tai inhimillisen olemassaolon keskeisiä kysymyksiä.

Olen filosofian väitöskirjatutkija ja kirjoittaja. Kirjallisuuskriitikkona olen kirjoittanut eritysesti runoista ja esseistä, mutta kirjoitan myös fiktiosta ja tietokirjallisuudesta.

Kommentit kritiikkiin

Yksi vastaus artikkeliin “Värikylläisiä lauluja maailmasta”

  1. Tartuin Lehtovirran runokokoelmaan Kävelen joen väärää puolta alunperin sen puoleensavetävän nimen takia. Runot vaativat kuitenkin useamman kiireettömän hetken tullakseen luetuiksi, sillä niiden tiivis ilmaisu ei vaivatta päästänyt minua maailmaansa.

    Kulkeminen ja pyhiinvaeltaminen johdattavat läpi teoksen. Samalla puhuja pysähtyy hetkiin, hänen aistinsa ovat herkkinä havainnoimaan. Joihinkin runoihin on vaikea kiinnittyä, esimerkiksi osa pyhiinvaelluskokemuksista tuntuvat niin paikallisilta, että ne jäivät omassa luennassani etäisiksi.

    Toteat kritiikissäsi osuvasti, ettei suora ja poeettisesti konstailematon ilmaisu ole välttämättä runokokoelman puute. Lehtovirran kirjoituksen konkreettisuus luo vahvoja runokuvia. Kokoelman päättävä runo on hengästyttävän tiheä ja portaittain etenevä, ja se sykähdytti erityisesti:

    Ruusu loistaa ruusussa

    aallot lyövät aaltoihin

    meri puhuu merta

    ruusu ruusun kieltä

    rannan kivet muistavat

    suolakiteet

    minä rakastan minua

    kun katson ruusua

    meren aaltoja ruusussa

    suolakiteitä terälehdellä

    tuhkaa kukan teriössä

Vastaa


helmiHelmeen taittavat teokset ovat tekstimassaltaan kevyitä, pelkistettyjä ja vähäeleisiä, minimalistisia.
runsaudensarviRunsaudensarvi-luokituksen puolelle menevät teokset ovat tekstimassaltaan runsaita, monisanaisia ja maksimalistisia.
monoliittiMonoliittiteos on muodossaan ja aiheissaan visusti pysyttelevä runoelma.
kaleidoskooppiKaleidoskooppi koostuu keskenään erilaisista runoista, joilla ei ole yhtä aihetta tai muotoa.
toimijaToimiva puhuja on maailmansa aktiivinen, henkilöhahmomainen osa, joka vuorovaikuttaa ympäristönsä kanssa.
kertojaKertova puhuja on kuvailemansa ulkopuolella – hän on pelkkä havainnoija, jonka läpi maailma virtaa.
ikimetsäIkimetsä-luokitellun teoksen kieltä, sen kielikuvia ja huomioita, hallitsee luonto; kallio, kidukset, valon välkehdintä lehvistön läpi kun tuulee.
kävelykatuKävelykatumainen teos pitää kielensä ja kuvastonsa kiinni urbaanissa - teollisuuden, lähiöiden ja asuntojen artefakteissa.
hah!HAH!-kategorisoiduissa teoksissa painottuu hah-kokemus. Ne kuplivat sitä.
hmm...HMM…-kategorisoiduissa teoksissa painottuu hmm-kokemus. Ne johdattelevat siihen.