Uusille käyttäjille
Ensimmäistä kertaa Runografissa? Ei hätää, otamme sinua kädestä ja näytämme kaiken.
Runografi on kirjakatalogi, jota voi käyttää pysyäkseen perillä runokirjauutuuksista ja löytääkseen itselleen, ystävilleen tai oppilaileen makunsa mukaista runoutta luettavaksi.
Kirjat-sivustolla on listattu kaikki kirjat lisäämisjärjestyksessä. Katalogia voi navigoida pääsääntöisesti kahdella tavalla: hakemalla ja järjestämällä.
Hakeminen tapahtuu syöttämällä tekstiä asiasanahakulaatikkoon. Siihen voi syöttää hakemiaan aiheita ja teemoja, mutta myös kirjojen ja kirjailijoiden nimiä.
Järjestäminen tarkoittaa järjestystä, jossa kirjat näytetään katalogin sivulla, ja sitä muutetaan asiasanahakulaatikon yläpuolella olevilla liu’uilla. Liu’ut täytyy erikseen aktivoida painamalla sinimustaa +-nappia. Liu’ut merkkaavat teoksen muotoa ja kieltä vastaparien kautta. Esimerkiksi helmi-runsaudensarvi -vastapari mittaa runojen runsautta. Jos liu’un aktivoi ja vetää kokonaan helmeen, tulevat ylimmäksi aforismimaiset ja minimalistiset kokoelmat, runsaudensarven puolelle siirryttäessä tekstimassaa tulee yhä enemmän, kunnes ääripäästä löytyvät esimerkiksi massiiviset runoproosateokset.
Jokaisen liu’un alla löytyvät pienet kysymysmerkit, jotka selittävät, mitä liuku tarkoittaa, mutta parhaiten systeemiä oppii käyttämään leikkimällä ja selvittämällä, millaisesta kirjallisuudesta itse tykkää.
Kun kirjan kantta klikkaa, aukeaa kirjasivu. Kirjasivulla näkyy kirjan arvostelu sekä asiasanat ja luokittelut. Huomaathan, että klikkaamalla kirjan luokittelua (siniset pallot sinisillä viivoilla) Runografi palauttaa sinut katalogisivulle ja näyttää sinulle tyyliltä samankaltaisia kirjoja! Tämä on mainio tapa löytää uutta luettavaa hyvän lukukokemuksen pohjalta! Suosikkikirjansa voi myös tallentaa painamalla kirjan kannen alla olevaa sydän-nappia. Suosikkikirjat löytyvät oma profiili -kohdan alta.
Kirjasivulla löytyvät kirjan tietojen ja luokittelujen lisäksi myös Runografin kritiikki kirjasta. Runografi arvioi lyhyesti jokaisen luokittelemansa kirjan, jotta kirjasta olisi mahdollista saada paremman kuvan. Runografin kriitikon ohjeisiin voit tutustua klikkaamalla sivupalkin linkkiä.
Runografi kannustaa jokaista halukasta kirjoittamaan kirjasta myös oman kritiikkinsä tai kommentoimaan olemassaolevaa kritiikkiä. Oman kritiikin voi kirjoittaa painamalla kirjoita oma kritiikki -nappia, joka löytyy kirjakritiikin ja kommenttikentän välissä. Kritiikkiä ei ole pakko saattaa valmiiksi yhdellä kertaa, vaan se tallentuu, ja jää näkyviin omaan profiiliin. Omasta profiilista voi myös seurata, milloin kritiikkejäsi on viimeksi kommentoitu. (Huomaathan, että oikeuden kirjoittaa omia kritiikkejä saa vasta jätettyään viisi kommenttia muiden kritiikkeihin! Tutustu keskustelun ohjeisiin ennen kommentointia).
Runografi toivottaa kaikille lukuhetkiä!