---

Runous on eräänlainen antiteesi monille maailmamme ilmiöille ja virtauksille. Se on taloudellisesti tehotonta ja vaikeasti kaupallistettavaa. Runouden hyödyt ovat hankalasti perusteltavissa pääoman kielellä, ja mikä parasta – se on hidasta kuin mikä.

Samalla kun ihmiset brassailevat lukunopeudellaan tai kuuntelevat äänikirjoja tuplanopeudella multitaskaamisen ohella, runous harvoin luovuttaa edes pinnallisen oivalluksen kokoista dopamiinirypästä, jos sitä lähestyy nopean kokemisen strategialla. Runous vaatii itsehillintää, kykyä pysähtyä, hidastaa, laskea kirja alas ja tuijottaa tyhjyyteen, jossa ajatukset sinkoilevat säkeitä vasten. Se vaatii vastarintaa suorittamista ja kuratoituja merkityksiä kohtaan.

Voidakseen nauttia runoudesta on siis unohdettava, että aika on rahaa.

Runoudesta nauttiminen on mitä tiukinta kapinaa.

Olemme päivittäneet toimitus suosittelee -sivun muutamalla aivan erityisesti jarrupaloja kuluttavalla teoksella. Voit tutustua listaukseen tästä.

Muita Runografin uutisia:

Uusien yhteistyökuvioiden myötä toimituksen suositukset löytyvät myös fyysisenä hyllynä Helsingin Oodissa, ja pian muissakin kirjastoissa.

Niklas Ferm on liittynyt osaksi Runografin toimituskuntaa.

Koneen Säätiö myönsi Runografille 90 000 euroa hankkeen kehittämiseen ja ylläpitämiseen! Kiitämme!

Talviunia!

Terveisin,

Daniil Kozlov

”Päätoimittaja”